Psychosociale Therapie

Psychosociale therapie

Wat is het?

Psychosociale therapie is een vorm van therapie dat gaat over het psychische en het sociale in de mens. Kortweg, over hoe je met jezelf en met andere mensen omgaat. Psychosociale therapie is bedoeld voor mensen die een probleem ervaren, maar over voldoende veerkracht beschikken om er (samen met iemand) uit te komen.

Voor wie?

Jong volwassenen en volwassenen die soms door een combinatie van innerlijke factoren en gebeurtenissen van buitenaf wrijving in hun leven ervaren waardoor hun balans wordt verstoord.

Dat kan leiden tot psychosociale klachten zoals

  • Wie ben ik (bijvoorbeeld moeite hebben met stellen van grenzen)
  • Wat wil ik (bijvoorbeeld welke opleiding, past mijn werk nog bij mij?)
  • Emotionele problemen (denk aan angst of teruggetrokkenheid)
  • Depressieve gevoelens, psychosomatische klachten
  • Gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief gedrag)
  • Onrust en stress
  • Sociale problemen (problemen bij het maken en onderhouden van contacten)

Afpraak maken?

Kennismakingsgesprek

We beginnen de therapie altijd met een kennismaking. Dit doen we door middel van een intakeformulier door te nemen en je hulpvraag helder te krijgen. Hierin bekijk ik wat ik voor je kan betekenen. Wanneer we samen besluiten dat ik iets voor jou kan betekenen, beginnen we aansluitend met een kleine sessie. In totaal zal het een uur in beslag nemen.

Werkwijze

We starten de therapie met een voor jou voordehand liggende klacht. Ik luister en voel met je mee en zoek uit waar het precies over gaat. Soms blijkt de oplossing in een richting te liggen waar jezelf nog niet aan hebt gedacht.

Als jouw doel helder is, gaan we op een andere manier kijken naar je klacht, situatie of relatie. Dat doen we door middel van een gesprek waarin we ervaringsgerichte oefeningen doen. Soms geef ik je ook huiswerk mee.

Wanneer het beter met je gaat en je hebt voldoende nieuwe stappen gezet zodat je alleen verder kan, dan zit mijn taak erop.